tory located in Tielt - Belgium.","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https://www.debra-group.com/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"Person","@id":"https://www.debra-group.com/#/schema/person/dc2f3f8d9b3f25b388900750b1372f57","name":"Jonas Van Gestel","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https://www.debra-group.com/#/schema/person/image/","url":"https://secure.gravatar.com/avatar/7b850df326290da499a7a95fc75bcb67?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https://secure.gravatar.com/avatar/7b850df326290da499a7a95fc75bcb67?s=96&d=mm&r=g","caption":"Jonas Van Gestel"},"url":"https://www.debra-group.com/news/author/jonas/"}]}

Exportslachthuis Tielt terug actief op donderdag 6 april

05/04/2017

Persbericht

Het bedrijf is verheugd met de tweede kans die ze krijgt en wil zo snel mogelijk het verloren vertrouwen herwinnen.

Na een week van intense dialoog met de overheid en andere bevoegde instanties, heerst er niet langer onzekerheid bij Exportslachthuis Tielt en Debra-Group. De werknemers zijn opgelucht en uitermate blij met de tweede kans die ze krijgen.

Met de constructieve input van de dienst Dierenwelzijn en het kabinet van Minister Weyts ligt er nu een actieplan voor dat trendsettend zal zijn voor de sector. Morgen 6 april start het slachthuis alvast op halve capaciteit.

Volgende nieuwe maatregelen zijn morgen reeds van kracht:

  • Er werden 7 extra camera’s op strategische plaatsen aangebracht. De beelden zullen live te zien zijn op grote schermen in het bedrijf. Het doel is de sociale controle onder de medewerkers en de FAVV ambtenaren in het slachthuis te verhogen,
  • De aanwezigheid van de Animal Welfare Officer (AWO), de CEO, de kwaliteitsdienst of de supervisor kwaliteit/proces in de zone met levende dieren,
  • De directie maakt van Dierenwelzijn een vast agendapunt op de wekelijkse managementmeetings,
  • Verhoogde controles op de verdoving van de dieren,
  • Extra opleiding voor de medewerkers die betrokken zijn bij de opstart van en tijdens de productie,
  • Nieuwe stalmeester met ervaring in omgang met levende dieren,
  • Toezicht door experten van de Thomas More Hogeschool die ook instaan voor de audits en opleidingen van het personeel,
  • Externe leveranciers van levende dieren mogen de stalhokken niet meer betreden,
  • Algemene nultolerantie voor alle leveranciers op het vlak van Dierenwelzijn.

Daarnaast voorziet het actieplan nog in tal van maatregelen die in de komende weken zullen worden toegepast zoals overleg met de vakbonden om het arbeidsreglement uit te breiden met nultolerantie op het vlak van Dierenwelzijn en een continue verfijning van de processen en procedures aan de hand van de periodieke evaluaties van de Thomas More Hogeschool. Ook zal het aantal AWO’s zo snel mogelijk opgetrokken worden tot 3. Dit proces werd trouwens reeds in oktober 2016 opgestart. Verder is het slachthuis vragende partij voor een voltijds ambtenaar Dierenwelzijn.

Het is nu aan ons om iedereen ervan te overtuigen dat het anders en beter kan. We hebben fouten gemaakt en zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen.

De directie wenst in het bijzonder de vakbonden, de medewerkers en de lokale overheden te danken voor hun steun.

Voor meer informatie:

Thomas De Roover – De Brauwer, CEO GSM : + 32 494 44 07 67 Email : tdrdb@debra.be

Debra-Group is een familiebedrijf met bijna 100 jaar geschiedenis en is doorheen de jaren geëvolueerd tot een modern bedrijf dat veel geïnvesteerd heeft in de voortdurende modernisering van het slachtproces en het welzijn van varkens in en rond het bedrijf. Debra-Group is met gemiddeld 35.000 varkens per week één van de grootste varkensslachthuizen in België en telt 350 medewerkers.